Camilla Nilsson, Sandbackaskolan i Arvidsjaur.

Varför är Kleindagarna viktiga enligt dig?

Kleindagarna är viktiga för att man får kontakt med andra lärare, det är alltid bra med erfarenhetsutbyten och när man ses under lite längre tid så får man chansen att verkligen prata och diskutera. Sen är det också intressant att få lite mer matematik, annars är fokus ofta på andra delar så som t.ex. didaktik, men just en fortbildning i matematik är inte så vanligt. Det känns jätteroligt!

Hur kan Kleindagarna utveckla dig i din roll som matematiklärare?

Att få nya idéer och infallsvinklar är alltid viktigt. Att också få kunskap inom områden som man glömt bort eller läst för länge sedan gör att man blir påmind igen och kan färga och göra undervisningen bättre. Det som vi gjorde idag var helt nytt, jag har aldrig läst om sfärisk geometri, så det var väldigt intressant. Redan nu, efter en halv dag, har jag fått idéer till nya lektioner.

Vad kan matematiklärare i högskolan och gymnasiet lära av varandra?

Vi lär av varandra genom att dela erfarenheter, från gymnasiet så behöver vi veta vad vi ska utbilda till, vad det är man vill få, hur en gymnasielev ska vara när den kommer till högskolan. Högskolan får samtidigt en bild av hur verkligheten ser ut i gymnasieskolan. Att lära känna varandras system litegrann, känns som en viktig sak.

I ett större perspektiv, hur skulle du beskriva matematikens betydelse i samhället? 

Matematiken är grunden i så mycket. Utan matematik så kan samhället inte byggas vidare, den är en stor stöttepelare för så många andra yrken och områden. Utan matematiken faller samhället på något sätt. Matematik behövs också i vardagen, men det är inte den matematik vi håller på med här.