“Det är en förmån att få möjligheten att prata om något som kan inspirera gymnasielärare”

En av Kleindagarnas föreläsare Roy Skjelnes upptäckte matematikens magi först på universitetet. Idag forskar han i algebra – men att få fler ungdomar att upptäcka matematiken är fortfarande en fråga han brinner för. Om det, och om vad som är så spännande med symmetrier, har vi pratat om med Roy. 

Roy Skjelnes är idag universitetslektor inom matematik på KTH, men vägen dit har inte varit spikrak. När han själv gick på gymnasiet hoppade han faktiskt av matematikinriktningen.

– Jag var duktig på att räkna och lösa ekvationer, men jag förstod inte vad jag höll på med. Jag tyckte det var supertråkigt! För mig var litteratur och psykologi mer spännande, berättar Roy. 

Trots det sökte han in till en utbildning inom fysik på universitetet – och var då tvungen att läsa kurser i matematik. Redan efter den första föreläsningen hade han fått nya perspektiv och var fast. 

– Vad de sa på universitetet var något helt annat än på gymnasiet. Integralerna förklarades med bevis och argument, och det fanns ett intellektuellt djup jag inte hade mött förut. Jag blev så fascinerad och kände att detta var en ny värld jag ville fördjupa mig i, säger Roy. 

Vill överbrygga glappet mellan gymnasium och högre studier

Idag fokuserar Roy främst på sin algebraforskning, men att försöka överbrygga glappet mellan gymnasiet och högre studier i matematik är något Roy jobbat för sedan han började på universitetet som doktorand 1996. Det handlar om att få fler att upptäcka matematikens magi. 

– Jag har haft mycket kontakt med gymnasieskolor och bland annat undervisat en gymnasie kurs i linjär algebra. Det är viktigt att få gymnasieungdomar att förstå att man kan utveckla sitt intresse för matematik, men även att gymnasiestudier och högskolan skiljer sig åt. Vi försöker öppna upp och visa att det är annorlunda, intressant och därigenom väcka en nyfikenhet för ämnet.

Just ämnet algebra menar Roy inte får så stort fokus i gymnasieundervisningen, trots att det kanske borde få det. 

– Abstrakt algebra är en riktning och ett tankesätt som är viktigt att förstå för både elever och lärare. Det handlar mycket om perspektiv.

När han blev tillfrågad om att föreläsa på Kleindagarna var svaret ett självklart ja. Förutom äran i att få frågan ser Roy det också som en förmån att få delta vid evenemanget på Institut Mittag-Leffler. 

– Kleindagarna är viktiga. Det är en förmån att få möjligheten att prata om något som kan inspirera gymnasielärare. Samtidigt ger det också en annan insyn kring gymnasieelevers vardag. Det är en kontaktyta som vi på universitetet inte har idag – men som vi borde ha. 

Symmetrier som ger perspektiv

Roy har föreläst på Kleindagarna vid tre tillfällen. Senaste gången handlade det om symmetrier, ett enligt honom fascinerande ämne som innefattar en annan typ av problemlösning. Tvärtemot gymnasiematematiken börjar problemet med formen till en faktisk geometrisk kropp för att se om den har någon typ av symmetri – för att sedan formuleras med ekvationer. 

– Då kommer man in på en algebraisk struktur som kallas grupper, vilket är ett tankesätt som är viktigt och har kopplingar till ekvationslösningar. Hur kan symmetrierna till en kropp beskrivas med matematik? Vi tar fysiska saker och abstraherar geometrin, och formulerar problemet med  ekvationer. Denna process är på något sätt större än att bara sitta och räkna på ett papper, säger Roy. 

Symmetrier handlar enligt Roy om att “ta saker från den verkliga världen och trycka ned det till ekvationer.”

– Detta ger en konkret öppning till abstrakta algebra. Detta är, kanske, motsatsen till tillämpad matematik, säger Roy och avslutar:

– Jag hoppas att lärarna på min föreläsning kände att de fick med sig ett nytt perspektiv till sin undervisning.

Föregående
Föregående

Två matematikforskare om Kleindagarnas betydelse: “Kleindagarna är en fantastisk möjlighet i en fantastisk miljö”

Nästa
Nästa

“Kleindagarna gjorde att jag blev piggare och gladare som mattelärare”