Gymnasiematematik vs högskolematematik – och hur mattelärare kan överbrygga glappet

Att gå från gymnasiematematik till högskolematematik är en stor omställning för många studenter. I den här artikeln går vi igenom skillnaderna och ger tips på hur du som mattelärare kan stötta dina elever i att hantera förändringen.

Det faktum att det har visat sig finnas ett stort glapp mellan gymnasieutbildningens mål och högskolans förväntningar har varit känt länge och skillnaderna märks i både undervisningsmetoder, innehåll och förväntningar. Som mattelärare på gymnasiet har du en viktig roll i att förbereda dina elever för övergången till högre studier. Många studenter är inte beredda på den ökade abstraktionen och teoretiska karaktären hos högskolematematiken. 

– Det är viktigt att få gymnasieungdomar att förstå att man kan utveckla sitt intresse för matematik, men även att gymnasiestudier och högskolan skiljer sig åt, säger Roy Skjelnes som är universitetslektor på KTH.

Bild från Kleindagarna juni 2024.

Skillnaderna mellan gymnasiematematik och högskolematematik

Teoretisk vs praktisk tillämpning 

På gymnasiet ligger ofta fokus på praktisk tillämpning av de matematiska koncepten och hur det fungerar i verkligheten. På högskolan är undervisningen istället på en teoretisk nivå. Studenterna förväntas därmed förstå komplexa matematiska teorier, vilket kräver en djupare abstraktionsförmåga. 

Bredd vs djup 

Gymnasiematematiken täcker ett brett spektrum av olika ämnen – från algebra och geometri till statistik och trigonometri. På högskolan går undervisningen istället in djupare på specifika områden.

Undervisningsmetoder 

På gymnasiet är undervisningen strukturerad med tydliga lektioner och kontinuerlig vägledning från läraren. På högskolan förväntas studenterna istället ta större ansvar för sitt eget lärande, genom att delta på föreläsningar och självstudier. 

Så kan du som mattelärare hjälpa till att överbrygga övergången mellan gymnasiematematik och högskolematematik:

  • Introducera grundläggande abstrakta koncept tidigt. Uppmuntra problemlösning som kräver fler steg och mer analytiskt tänkande. 

  • Främja självständigt lärande genom att ge dina elever självstudieuppgifter och projektuppgifter. 

  • Anordna besök från högskolelärare och alumner som kan gästföreläsa och ge insikt i vad som kommer att förväntas på högskolan.

Anmäl dig till Kleindagarna

Tre gånger om året äger Kleindagarna rum, där ett tjugotal gymnasielärare i matematik samlas på institut Mittag-Leffler utanför Stockholm. Under tre intensiva och inspirerande dagar får de möjligheten att arbeta tillsammans med professorer och högskolelärare i matematik för att utvecklas, fortbilda sig och planera morgondagens lektioner. Resultatet blir faktiska lektioner som kan tas ut direkt till klassrummen.


Låter det intressant? Ansök om en plats på nästa upplaga av Kleindagarna här: Ansökan till Kleindagarna

Föregående
Föregående

Kristian Bjerklöv: “Atmosfären på Institut Mittag-Leffler är verkligen speciell”

Nästa
Nästa

“Kleindagarna är viktigt för deltagarna – men det är viktigt för mig också”