Kristian Bjerklöv: “Atmosfären på Institut Mittag-Leffler är verkligen speciell”
För Kristian Bjerklöv, professor inom matematik på KTH, är Kleindagarna ett viktigt tillfälle för mötet mellan gymnasielärare och universitetsanställda. För honom handlar det om att inspirera till en matte som skiljer sig från den i klassrummet.
– Många gymnasieelever idag vet inte att man kan forska inom matematik. Jag tror att det hade varit bra om man kunde levandegörande ämnet mer, säger Kristian.
Kristian Bjerklöv
Kristian Bjerklöv drömde egentligen om en framtid inom fysik. För att läsa fysik måste man dock studera matematik – ett ämne som Kristian inte varit särskilt intresserad av på gymnasiet. På universitetet visade det sig dock vara något helt annat.
– Då märkte jag att matten var annorlunda, mer stringent, mer noggrann. Det handlade mer om varför än om hur och var mer akademiskt än jag tidigare trott. Det var anledningen till varför jag valde att växla över till en bana inom matematik, berättar Kristian.
Under tiden han doktorerade på KTH flyttade hans handledare till Paris, och Kristian fick möjligheten att följa med.
– I Frankrike är matte ett väldigt populärt ämne med högre status än det har i Sverige. Det var jättehäftigt att uppleva!
Därefter följde några år i USA och Kanada innan han 2008 kom tillbaka till KTH, där han idag är verksam som professor på avdelningen för matematik.
Vill levandegöra matematiken
På Kleindagarna har Kristian deltagit som föreläsare två gånger. För honom är det ett spännande tillfälle då han får chansen att träffa gymnasielärare och ge dem nya synsätt.
– Men det handlar också om att få prata med dem, höra hur de ser på ämnet och om hur de lär ut det. De eleverna som de undervisar idag är de som kommer till oss på universitetet senare. Det brukar bli många spännande diskussioner under Kleindagarna, säger Kristian.
Något Kristian tycker är viktigt för att kunna minska glappet mellan gymnasiematematiken och högre studier är att man måste levandegöra ämnet och visa att det finns mycket att utforska inom det.
– När jag själv gick på gymnasiet fick jag intrycket att ämnet är “färdigt” och har utvecklats klart – det var bara något man skulle traggla sig igenom. Många gymnasieelever idag vet inte att man kan forska inom matematik. Jag tror att det hade varit bra om man kunde levandegörande ämnet mer, säger Kristian.
Hans egen forskning handlar om hur man med matte kan beskriva kaos, och det var även det hans senaste föreläsning på Kleindagarna handlade om. Då visade han en enkel populationsmodell som illustrerade hur enkelt något kan bli kaotiskt.
– När deltagarna först såg modellen trodde de att det skulle vara lätt, men sedan såg de att det fanns en parameter att skruva på som gjorde allt kaotiskt och oförutsägbart. Det var roligt att visa hur enkelt man kan få till ett kaotiskt beteende, säger Kristian.
“Kan upptäcka att världen är större än den verkade vara innan”
Efter föreläsningen på Kleindagarna hoppades Kristian att lärarna skulle ta med sig ny inspiration till hur man på ett ganska enkelt sätt kan använda matematik som eleverna redan kan för att göra något nytt – och experimentera med matten.
– På det sättet kan man upptäcka att världen är större än den verkade vara innan. Det hoppas jag att deltagarna tog med sig, säger Kristian.
En av deltagarna tog med sig de nya kunskaperna från Kristians lektion till sitt eget klassrum i Motala, där Kristian var inbjuden för att närvara vid pilotlektionen. För honom var det roligt att höra hur informationen togs emot av eleverna.
– De var inte vana vid den typen av matte och tyckte att det var spännande. Jag tror att det var en uppskattad lektion!
Under tillfället för intervjun är Kristian redan mitt uppe i förberedelserna inför sin tredje medverkan på Kleindagarna. Då ska han berätta om oändliga serier och hur man kan beräkna metoder för det.
– Kleindagarna är en jättebra sak. Det bidrar till lärarnas fortbildning, men det handlar också om att de får träffa kollegor och prata med oss inom universitetsvärlden. Då kan de förstå hur vi ser på ämnet och hjälpa sina elever med det som de förväntas nöta om de väljer att studera vidare, säger Kristian och avslutar:
– Atmosfären på Institut Mittag-Leffler är verkligen speciell, matten sitter i väggarna där. Det är häftigt att få uppleva det.